14. juli 2024

Analyser og citathistorier

Atomvåben og klimaskurke: Pensionsselskab investerer i 30 selskaber, det selv har sortlistet

29-3-2023: Officielt vil pensionsselskabet Velliv ikke investere i kontroversielle våben og fossile selskaber, der er “worst in class”, men det går kundernes opsparinger alligevel til. Det er vildledning over for kunderne, lyder det fra flere sider.

 


 

Efter afsløring: Pensionsselskab retter ind »øjeblikkeligt

04/04/2023: Velliv har ændret i kommunikationen til kunderne, efter Finans og Danwatch har afsløret, at selskabet investerer i sortlistede selskaber inden for atomvåben og kontroversiel olieudvinding.

 

 


 

Finns’ pension funds finance oil exploration – pension companies encourage the fossil industry to go green

23-1-12023: Finnish pension companies have invested pension funds in companies that produce fossil fuels. The pension companies try to influence them so that they change their operations. Fossil companies are still investing in new fossil projects.


 

Lærernes Pension investerer fortsat i kul trods eksklusion siden 2017: ”De har et forklaringsproblem”

Selvom Lærernes Pension officielt har ekskluderet investeringer i kul siden 2017, investerer pensionsselskabet i minimum 26 kulselskaber. Det viser en gennemgang fra FinansWatch og kritiseres af forskere og klimaorganisationer. Lærernes Pension mener umiddelbart ikke, det er brud på egen politik, men vil undersøge sagen nærmere.


 

VM i Qatar: Pensionskasser parat til at ekskludere problematiske byggegiganter

Den danske pensionssektor investerer hundredvis af millioner i kontroversielle entreprenørvirksomheder, der i en ny rapport beskyldes for usle arbejdsforhold og menneskerettighedskrænkelser i Qatar. Men flere af pensionskasserne oplyser nu til Økonomisk Ugebrev, at de vil undersøge sagen nærmere, og de er tilsyneladende klar til at tage det tunge skyts i brug, i fald beskyldninger holder vand.


 

TOP 100 MOST CONTROVERSIAL COMPANIES

Based on in-depth research and insight Xklude.com distribute it´s list of Top 100 Most Controversial Companies. Among the most controversial companies in the world we find BANK OF AMERICA CORPORATION, CONOCOPHILLIPS, LOCKHEED MARTIN CORP. and NORTHROP GRUMMAN CORP, according to Xklude.com.

 


»Noget svineri«: Magtfuld dansk gigant investerer i firmaer, der laver atomvåben

Selv om Realdania vil skabe »livskvalitet« og vise »samfundssind« med sin milliardstore pengetank, tjener den filantropiske forening penge på våben, der kan skabe store ødelæggelser. Det får hård kritik.

Dansk fond under Kulturministeriet investerer offentlige midler i lande, der bryder menneskerettigheder

Med millioner af offentlige midler i ryggen har Lokale og Anlægsfonden investeret i lande, der bryder menneskerettigheder, og i olie og tobak. Nu vil fonden gennemgå alle værdipapirer.


Realdania: “Atomvåben er ansvarlige investeringer”

Den filantropiske forening Realdania har investeringer i elleve militærvåbenselskaber, der producerer eller leverer komponenter til atomvåben. Det fremgår af foreningens netop offentliggjorte aktieliste. Også den stærkt kontroversielle producent af krigsudstyr Textron har indtil januar i år været en del af porteføljen.

Tipsmidler investeres i Qatar og tobaksvirksomheder

Lokale og Anlægsfonden (LOA) modtager hvert år omkring 90 millioner kroner fra udlodningsmidlerne, som hentes fra Danske Spils overskud. LOA investerer dele af pengene via investeringsfonde i statsobligationer i Qatar, der er hårdt kritiseret for brud på menneskerettigheder i forbindelse med fodbold-vm 2022. Også investeringer i tobak, kul og olie samt militærvåben er på investeringslisten, viser en aktindsigt Fundats har fået. Dansk Idrætsforbund vil tage sagen på næste bestyrelsesmøde i LOA.


 

Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima

Flere af de danske pensionskassers aktieinvesteringer er placeret i børsnoterede selskaber, som slet ikke forholder sig til klimakrisen eller rapporterer om CO2-udledninger, til trods for at disse selskaber opererer i tungt CO2-udledende brancher som fx mine-, transport-, fossilenergi- og landbrugssektoren.

 

Velliv har størst risiko på kontroversielle selskaber

Analyse: Velliv fik minus 6,9 pct. i negativt afkast på aktieinvesteringerne i 2020, som pensionsselskabet selv forklarer med risikoreduktion i starten af året. Men aktieinvesteringerne i Velliv er fortsat de mest risikofyldte blandt de største pensionsselskaber, viser en opgørelse over 18 pensionsselskabers ESG-risikoprofil. Analysen er udarbejdet på baggrund analyseværktøjet Xklude.com, som identificerer kontroversielle investeringer.


Klimapartnerskab-formand med millioninvesteringer i olie fra tjæresand

PensionDanmark-direktør investerer trecifrede millionbeløb i olieselskaber, der fortsætter jagten på nye oliefelter.


 

Kulturfond investerer i lande med ondt i menneskerettighederne

Lokale og Anlægsfonden under Kulturministeriet investerer blandt andet i statsobligationer i Qatar, der har været udsat for voldsom kritik for brud på menneskerettighederne